- De Chinese overheid pakt de eigen techsector al een tijdje hard aan met boetes en nieuwe regelgeving.
- Dit leidde er onder meer toe dat techmiljardair Jack Ma van Alibaba de luwte opzocht.
- Maar hij is niet de enige, want er zijn inmiddels meer CEO’s en oprichters uit de Chinese techwereld die een stap terugdoen.
Vlak na het mislukken van de beursgang van de Chinese financiële dienstverlener Ant Group in mei 2020 verdween de Chinese techondernemer Jack Ma uit het publieke zicht. Ma is de oprichter van e-commerce gigant Alibaba en wilde dochterbedrijf Ant Group een publieke notering geven. Maar daar stak de Chinese overheid een stokje voor.
Inmiddels is Ma niet meer de enige Chinese techondernemer die de luwte heeft opgezocht, in de nasleep van het strengere optreden van de Chinese overheid dat tot doel heeft de macht van techbedrijven aan banden te leggen.
Op woensdag meldde persbureau Bloomberg dat Zhang Yiming, de oprichter van Bytedance (het moederbedrijf van de populaire video-app TikTok), is opgestapt uit de raad van bestuur. In mei had hij al aangegeven zijn rol als CEO op te geven. Bytedance reageerde niet op een verzoek om commentaar van Insider.
Chinese miljardairs zijn niet meer populair
Met het vertrek van Zhang verdwijnt opnieuw een prominente naam uit de Chinese techsector, op een moment dat de de Chinese overheid de techsector de duimschroeven aandraait.
Het hardhandige optreden van Beijing, gecombineerd met een groeiende vijandigheid tegen miljardairs die ogenschijnlijk de machtspositie van de communistische partij bedreigen, zorgen voor een omslag in het Chinese zakenleven. Het zorgt ervoor dat succesvolle topondernemers zich vaker terugtrekken uit het publieke leven.
In de maanden nadat China de beursgang van fintechbedrijf Ant blokkeerde, gingen er geruchten rond dat Ma was verdwenen. Iets wat wel vaker is gebeurd met zakenmensen die niet op een lijn zitten met de Partij.
In juni 2020 liet een leidinggevende van Alibaba doorschemeren dat Ma zich tijdelijk 'had teruggetrokken' om niet in de weg te staan van het optreden van de overheid tegen zijn bedrijf.
Een aantal andere topbestuurders uit de Chinese techwereld heeft onlangs zelf z'n vertrek aangekondigd:
- Colin Huang, voormalig CEO van de Chinese e-commercegigant Pinduoduo gaf zijn positie eerder dit jaar op.
- Mede-oprichter van Kuaishou Technology Su Hua stapte afgelopen maand op als CEO.
- Oprichter en CEO van online retailbedrijf JD.com, Richard Liu, droeg in september zijn dagelijkse taken over aan een andere leidinggevende.
Beijing reguleert Chinese techsector
De interneteconomie van China werd lange tijd nauwelijks gereguleerd. Hierdoor hadden bedrijven vrij spel om te groeien zonder regels waar traditionele sectoren, zoals de bankwereld, zich aan moeten houden.
Afgelopen november introduceerde China nieuwe mededingingswetten om de dominante positie van techgiganten als Alibaba in te perken. Dit jaar kreeg Alibaba een boete van omgerekend 2,4 miljard euro, omdat het bedrijf de dominante marktpositie zou hebben misbruikt.
Chinese financiële toezichthouders hebben voor zover bekend geen concreet onderzoek ingesteld bij TikTok-eigenaar Bytedance, maar de overheid heeft het bedrijf wel in het vizier. De eigenaar van de populaire video-app moet zich houden aan dezelfde nieuwe regels als Ant Group en Alibaba.
Bytedance probeert inmiddels de strategische koers te verleggen van het aanbieden van online diensten naar het maken van bedrijfssoftware. Ook zou het bedrijf bezig zijn met een reorganisatie.
Afgelopen maandag werd bekend dat Bytedance in ieder geval iets wil doen aan 72-urige werkweek die werknemers zichzelf vaak opleggen. Dit voornemen ligt in lijn met de missie van de Chinese overheid om de kwaliteit van het leven van de Chinese middenklasse te verbeteren.